PODSUMOWANIE REALIZACJI PODPROGRAMU 2017

 

PODSUMOWANIE REALIZACJI PODPROGRAMU 2017

Kuchnia Św. Brata Alberta prowadzona przez Zgromadzenie Sióstr Albertynek w Andrychowie ul. 1 Maja 11 Organizacja Partnerska Lokalna Banku Żywności w Krakowie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  od sierpnia  2017 do  czerwca 2018.

 

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne i rybne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

 

Pomoc żywnościowa trafiła do 736 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa małopolskiego.

 

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 44,06372 ton żywności;
  • 3461 paczek żywnościowych;
  • 55 692 posiłki.

 

W ramach Podprogramu 2017 we współpracy z Bankiem Żywności w Krakowie dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne:   żywieniowe i ekonomiczne.

Dodatkowo Kuchnia Św. Brata Alberta  w ramach Podprogramu 2017 realizowała działania towarzyszące niefinansowe takie jak: przekazywanie informacji o instytucjach pomagających w wyjściu z trudnej sytuacji życiowej i z uzależnień, udostępnianie ofert pracy i zorganizowanie Wigilii.